Internationale conferentie over mindfulness 2024

ICM:2024 INZICHTEN - OMGAAN MET NEURODIVERSITEIT PT.1

Ons doel is om de 2024 International Mindfulness Conference zo breed en gemakkelijk mogelijk toegankelijk te maken, inclusief het verwelkomen van neurodiverse mediteerders. Het verkennen van neurodiversiteit brengt nieuwe perspectieven voor het beoefenen, onderwijzen en onderzoeken van mindfulness. In deze blog beantwoordt een neurodivergent lid van onze EDI adviesgroep vragen over neurodiversiteit en lichten we onze inspanningen toe om een neurodivergent-inclusieve conferentie te creëren.

Wat betekent neurodiversiteit?

Neurodiversiteit verwijst naar de natuurlijke diversiteit die bestaat in de menselijke neurologische ontwikkeling. De term ontstond binnen de neurodivergente gemeenschap in de jaren 1990 (Botha et al., 2024). Mensen met de meest voorkomende neurologische profielen worden neurotypisch of neuromeerderheid genoemd. Mensen met minder vaak voorkomende profielen worden neurodivergent of neurominoriteit genoemd. Een groep die zowel neurotypische als neurodivergente mensen omvat, wordt neurodiverse genoemd.

schoolbord met een vraagteken erop

Neurodivergentie is een overkoepelende term die neurologieën omvat zoals autisme, ADHD, dyscalculie, dyslexie, dyspraxie, OCD, het syndroom van Gilles de la Tourette en synaesthesie. Net zoals er niet zoiets bestaat als een typische neurotypische, bestaat er ook niet zoiets als een typische neurodivergente persoon: de ervaring en uiting van neurodivergentie is individueel; het is gebruikelijk voor een neurodivergente persoon om een mix van verschillende eigenschappen en een 'stekelig profiel' te hebben; en we worden net zo beïnvloed door onze sociaal-economische achtergrond, ras, geslacht, handicap, seksualiteit en andere identiteiten als mensen binnen de neuromeerderheid.

Het neurodiversiteitsparadigma is gebaseerd op twee aannames. Ten eerste dat de typische neurologische ontwikkeling niet superieur of inferieur is aan de afwijkende neurologische ontwikkeling. De neurodivergente gemeenschap - geleid door neurodivergente stemmen - beweegt zich weg van het medische model van 'stoornissen' en in de richting van persoonsgerichte en biopsychosociale modellen (bijv, Whelpley et al., 2023). Ten tweede dat alle mensen het verdienen om met waardigheid en respect te worden behandeld, ongeacht hoe ze afwijken van een vermeende norm. Het neurodiversiteitsparadigma is expliciet inclusief alle neurodivergente mensen, inclusief degenen met de hoogste en meest complexe ondersteuningsbehoeften en, in toenemende mate, degenen die zichzelf als neurodivergente identificeren vanwege het wachten op, of problemen met het verkrijgen van toegang tot, veilige diagnostische beoordelingen.

nl_NLNederlands